31 Mayıs 2016 Salı

BÜRYAN KEBABI


Bitlis ve Siirt'e özgü olan Büryan kebabı İstanbul da Fatih de buraları aratmayacak lezzette bulabilirsiniz.Odun ateşinde yer altında tütsülenerek hazırlanan bu kuzuları yemek için Siirt ve Bitlis'e kadar gitmenize gerek yoktur.Büryan kebap sevenler nerede yenileceğini de çok iyi biliyorlar.Bizde bir bilene sorarak Fatih de Gül Büryan'ın yolunu tuttuk.

Gül Büryan,Fatih'te eski Kadınlar Pazarı,şimdiki ismi ile İtfaiye caddesi olarak bilinen yerde bir sürü Büryancı arasında bulunuyor.İlk hizmet veren lokantalardan biri olarak biliniyor.1977 yılında kurulmuş ve o yıldan itibaren Büryan sevenlere hizmet veriyor.Kurucusu Tahsin Eldemir.

Büryan Kebabı nedir?Nasıl ve Neden yapılır?

İç organları alınmış kuzu,dikey bir vaziyette çengellerle önceden kızdırılan kuyulara sarkıtılır ve kuyu kapatılır.Bu rutin her sabah erken saatlerde yapılan bir şeydir.Zira Büryan aslında Bitlis ve siirt halkı için kahvaltıdır.Kadınlar pazarına sabah 11.00'de giderseniz,en taze Büryan'ı yiyebilirsiniz.


Büryan'ı tercihinize göre kemikli ve kemiksiz olmak üzere iki şekilde yiyebilirsiniz.Çocukluğunuzda Tarkan'ı okuduysanız içinizdeki göçebe avcı duygusunu yaşamak istiyorsanız kemikli olanını tercih ediniz.Büryan Siirtliler'in fazla olduğu kadınlar pazarında bulunmasına rağmen,aslında Bitlis'e has bir yemektir. Bitlislilerden sonra Siirtliler bu yemeği yapmaya başlamışlardır.

Yapımı oldukça zahmetli olan büryanı yemesi bir o kadar kolay,tırnaklı pideler eşliğinde sunulan bu yöresel yemeği yemek isterseniz Fatih'te kadınlar pazarına gelerek Gül Büryan'a mutlaka gidiniz.Hatta fazlaca vakit kaybetmeden ilk fırsatta bu olağanüstü yemeği tatmalısınız.

Kaynak:Salih Seçkin Sevinç-harbi yıyorum adlı kitabı.


GÜL BÜRYAN KEBAP SALONU

Hüsambey mahallesi İtfaiye caddesi No:37/B Kadınlar Pazarı-Fatih/İstanbul




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

POPÜLER MEKANLAR

İSTANBUL'DA PLAJ KEYFİNİ SEDEF ADASI'NDA YAŞAYIN

 Cumartesi gününü Sedef Adası'nda geçirince buradaki güzellikleri sizlerle paylaşmaya karar verdim.  Sedef Adası İstanbullular tarafın...