12 Haziran 2016 Pazar

TURİZM VE MİMARLIĞIN ETKİLEŞİMİ



Tatil denilince birçoğumuzun aklına hemen deniz'in olduğu yerler gelir.Oysa tarihi ve coğrafi özellikleri olan birçok yer turizm için önemlidir.Nevşehir ilimiz coğrafi özelliklerinden dolayı tüm dünya tarafından bilinen ve tercih edilen yerlerden biridir.Sizde eğer Nevşehir ilinin önemli ilçelerinden biri olan Ürgüp'ü görmediyseniz acele edin.


Doğal coğrafi özelliklerinden ötürü turizm potansiyeli yüksek olan Nevşehir'in hem Türkiye hem de dünya için doğal miras niteliğinde olduğunu söyleyebiliriz.Bölgede turizm ve mimarlığın birbiriyle etkileşim içinde geliştiğini görebiliyoruz.

Nevşehir ve ilçelerinde,kent merkezlerinde eski yapıların bulunduğu organik bölgelerin varlığından bahsedebiliriz..Bu bölgeleri mimari açıdan değerlendirdiğimizde,imar planı olmayan dönemlerde yapıldığını görmekteyiz..Bu bölgeler genelde  kentsel  sit olanı olarak ayrılmıştır.Buralarda bulunan yapıların korunması ve aslına uygun olarak restore edilmesi için koruma amaçlı imar planları hazırlığının yapıldığı söylenmektedir.

Bölgenin coğrafi yapısının kent üzerinde mimari açıdan etkisine baktığımızda Türkiye ve dünya coğrafyasında çok özel bir yere sahip olduğu söylenebilir..Yapıların dış cephelerinde bölgeden elde edilen doğal taşların kullanılması ön plana çıkmaktadır.Ürgüp ilçesinde 80'li yıllardan itibaren bu uygulama göze çarpmaktadır.son yıllarda bu uygulamayı Avanos ilçesinde de görmekteyiz.Bu uygulama bölgenin mimari yapısını ve silüetini nitelikli kılmaktadır.


Nevşehir'in ekonomik yapısını incelediğimizde tarım,ticaret ve sanayi sektörünün yanında turizm alanı büyük ölçüde söz sahibidir.Bundan dolayı bölgede turistlere hizmet edecek otel ihtiyacı artmıştır.Bu konudaki en önemli tespitimiz bölgenin coğrafi yapısından ötürü,eski yıllardan kalan bir çok ev aslına uygun olarak yenilenerek butik otel olarak kullanılmaktadır.Bu da mimarlık ve turizmin birbirine olan katkısının somut örneklerinden birisidir.Ürgüp ilçesi turistik olarak Nevşehir'in en önemli ilçelerinden biridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

POPÜLER MEKANLAR

İSTANBUL'DA PLAJ KEYFİNİ SEDEF ADASI'NDA YAŞAYIN

 Cumartesi gününü Sedef Adası'nda geçirince buradaki güzellikleri sizlerle paylaşmaya karar verdim.  Sedef Adası İstanbullular tarafın...